Het aantal volwassen Nederlanders met een lening neemt af, maar betalingsproblemen nemen toe voor bepaalde groepen, zo blijkt uit een jaarlijks rapport van Stichting BKR. Eind vorig jaar waren er bijna 8 miljoen Nederlanders met krediet.
Het aantal kredieten neemt gestaag af, hoewel er meer leaseautokredieten en aflopende kredieten zoals telefoonabonnementen worden geregistreerd. In totaal staan er minder mensen geregistreerd bij BKR, en er zijn ook minder betalingsachterstanden ondanks uitdagingen zoals de coronacrisis en de financiële gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Echter, meer mensen ervaren betalingsachterstanden op de restschuld van hun hypotheek. In de afgelopen twee jaar is het aantal mensen met een betalingsachterstand op een restschuld gestegen van 3,2% naar 9,1%. BKR suggereert dat gemeenten schuldhulpverlening beter kunnen vormgeven op basis van deze gegevens.
Minder dan 10% van de mensen met een betalingsachterstand krijgt hulp via de gemeente met een schuldregeling of gemeentelijk krediet. BKR roept op om ook hypotheken met een normaal verloop te registreren voor een completer beeld van iemands financiële situatie.
Jongeren vormen een andere kwetsbare groep met betalingsachterstanden. De achterstanden in de leeftijdsgroep tot 30 jaar zijn relatief hoog en de afgelopen jaren sterk toegenomen. BKR registreert geen ‘buy now pay later’-systemen zoals Klarna, maar zou dat wel willen om jongeren beter te beschermen. Er is momenteel een wetvoorstel in Brussel om dit te realiseren.