Derdenbeslag is een beslag dat door een deurwaarder onder een derde wordt gelegd. Het meest bekende voorbeeld van een derdenbeslag is het loonbeslag onder een werkgever. De term derdenbeslag en loonbeslag worden vaak naast elkaar gebruikt en met elkaar verward. Ieder loonbeslag is namelijk een derdenbeslag, maar niet ieder derdenbeslag is een loonbeslag. Een ander voorbeeld van een derdenbeslag is het bankbeslag, waarbij er beslag is gelegd onder een bancaire instelling.
Als de deurwaarder beslag heeft gelegd onder u als derde, bent u wettelijk verplicht om mee te werken en uitvoering te geven aan het derdenbeslag. Achter het proces-verbaal dat de deurwaarder aan u heeft uitgereikt zit een formulier dat u moet invullen. Dat formulier wordt “derdenverklaring” genoemd. In deze schriftelijke verklaring moet u als derde/werkgever invullen of de schuldenaar -op wie het beslag betrekking heeft- nu of in de toekomst iets van u te vorderen heeft. U zult als werkgever dus moeten verklaren dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst op grond waarvan u periodiek een bepaald bedrag aan loon/salaris betaalt.
De termijn voor de verklaring
Zodra twee weken zijn verstreken na het leggen van het beslag, is de derde verplicht verklaring te doen van de vorderingen en zaken die door het beslag zijn getroffen. Indien de geëxecuteerde (lees: schuldenaar) de derde dit binnen twee weken na het leggen van beslag schriftelijk verzoekt, wordt de verklaring gedaan zodra vier weken zijn verstreken na het leggen van het beslag.
U bent als werkgever overigens verplicht om vanaf het moment dat het derdenbeslag is gelegd, het bedrag boven de beslagvrije voet in te houden op het salaris.
Beslagvrije voet
De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten waarop de schuldeiser in feite geen beslag kan leggen. Dit is zo geregeld in de wet, omdat iedereen recht heeft op een bepaald minimuminkomen. Van deze beslagvrije voet moet iemand zijn vaste lasten betalen en voorzien in zijn levensonderhoud. De hoogte van de beslagvrije voet bedraagt in principe 95% van de toepasselijke bijstandsnorm. In enkele gevallen wordt de beslagvrije voet verhoogd of verlaagd. De beslagvrije voet kan hoger worden op grond van hoge huurlasten. De beslagvrije voet kan lager worden als iemand nog andere inkomsten heeft waar geen beslag op ligt. Óf als iemand een partner heeft met een eigen inkomen.
Cumulatief beslag
Er is sprake van cumulatief beslag als meerdere deurwaarders op verzoek van verschillende schuldeisers beslag hebben gelegd op het loon/salaris van de schuldenaar.
Coördinerende deurwaarder
De deurwaarder die het oudste/eerste beslag heeft gelegd wordt de coördinerende deurwaarder genoemd. De coördinerende deurwaarder stelt de beslagvrije voet vast en zorgt ervoor dat de inhouding verdeeld worden over de verschillende beslagleggers. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met eventuele preferenties van de schuldeisers en bewaakt de beslagvrije voet.