Gemeenten hoeven niet binnen drie werkdagen schuldhulp aan te bieden wanneer een energiemaatschappij voornemens is een wanbetaler af te sluiten. Dat zegt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Zo’n signaal is volgens het ministerie nog geen bedreigende situatie.
Stel, een energiemaatschappij heeft een wanbetaler en het bedrijf is voornemens hun klant af te sluiten. Daarover moet de gemeente waar de betrokkene woont een zogenoemd ‘eindeleveringssignaal’ krijgen. Maar moet diezelfde gemeente dan binnen drie werkdagen schuldhulpverlening bieden aan die inwoner? Is er, kortom, sprake van ‘een bedreigende situatie’ waardoor de gemeente eerder dan de gebruikelijke vier weken een eerste gesprek moet inplannen? Het is een vraag die veel gemeenten bezighoudt. Doordat de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) geen eindeleveringssignaal kent, is het voor lokale overheden niet helder hoe zij een dergelijk signaal moeten verwerken, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Bedreigende situatie
Na vragen van de gemeentekoepel en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) komt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met een toelichting. Die verkondigt dat het eindeleveringssignaal ‘niet per definitie’ kan worden gezien als ‘een bedreigende situatie’ die moet leiden tot een versneld eerste gesprek. Dit omdat het nog twintig werkdagen duurt voordat het contract daadwerkelijk wordt beëindigd, en er vervolgens nog weken verstrijken voordat de netbeheerder overgaat tot afsluiting.
Indicatie schulden
Het ministerie ziet een dergelijk vroegsignaal wel als ‘een goede indicatie’ voor meer schulden. ‘Wanneer er wel een vroegsignaal aan het eindeleveringssignaal voorafgaat, kunnen gemeenten het eindeleveringssignaal in de praktijk van vroegsignalering gebruiken als ‘geüpdatet’ of ‘verrijkt’ signaal. Zoals dit in de huidige praktijk van vroegsignalering ook al gebeurt bij opeenvolgende signalen’, aldus SZW. Het staat gemeenten echter vrij een eindeleveringssignaal anders te prioriteren. SZW verzoekt gemeenten per situatie te kijken in hoeverre van het signaal een dreiging uitgaat, en of een andere passende aanpak nodig is.
Bron: Binnenlands Bestuur